محمد رضا آیت اللهی رئیس سازمان ثبت و احوال به تلویزیون دولتی ایران گفته است که بیشتر از 330 هزار نفر در سال گذشته نام ابوالفضل را برای فرزندان خود انتخاب کرده اند.
در سال های گذشته همواره نام "محمد" در صدر فهرست انتخاب نام ها قرار داشت اما در سال گذشته نام محمد در رتبه ششم قرار گرفته است.
بر اساس آمار، ابوالفضل در صدر فهرست نخستین انتخاب خانواده های ایرانی برای نامگذاری فرزندانشان قرار دارد و بعد از آن به ترتیب نام های امیرحسین، مهدی، علی، امیر محمد و محمد قرار دارند.
به گفته آقای آیت اللهی، در میان نام دختران نیز فاطمه در صدر قرار دارد و بعد از آن نیز به ترتیب اسامی زهرا، مبینا، زینب، مریم و ریحانه قرار دارند.
آمار سال گذشته نشان می دهد که در سال گذشته یک میلیون و 286 هزار کودک در ایران متولد شده اند.
معضل انتخاب اسم
انتخاب اسامی برای فرزندان در سالیان اخیر همواره محل بحث بوده و ادارات ثبت احوال از ثبت برخی اسامی خودداری و مردم را به گزینش نام های مذهبی تشویق می کنند.
![]() | ![]() ![]() |
در ادارات ثبت احوال لیستی از "نام های ایرانی و اسلامی" وجود دارد و به خانواده ها توصیه می شود که از میان آنها برای فرزندان خود اسم انتخاب کنند.
با این حال آقای آیت اللهی تاکید کرده که ایرانیان ملزم نیستند که از میان نام های موجود در ادارات ثبت احوال برای فرزندانشان اسم انتخاب کنند.
رئیس سازمان ثبت احوال در این باره گفته است که در برخی مواقع والدین نام های نامانوس برای فرزندانشان انتخاب می کنند و ما برای حفظ کرامت افراد و دسترسی آسان به نام های رایج لیستی را در ادارات ثبت احوال گذاشته ایم تا والدین در صورت سردرگمی در انتخاب نام فرزند، از میان نام های موجود یکی را انتخاب کنند.
در عین حال رئیس سازمان ثبت احوال گفته است که اگر والدین نامی برای فرزندشان انتخاب کنند که در لیست نباشد می توانند با مراجعه به "شورای نام که در مراکز استان ها فعال است از نام پیشنهادی خود دفاع کنند."
اگر نام مورد نظر والدین در "شورای نام" تصویب شود، به گفته آقای آیت اللهی، ادارات ثبت احوال موظفند آن نام را برای فرزندان شهروندان در شناسنامه آنها درج کنند.
از نظر سازمان ثبت احوال، انتخاب نام هایی که "موجب هتک حیثیت مقدسات اسلامی" می شود و انتخاب "عناوین، القاب و نام های زننده مستهجن یا نامتناسب با جنس" ممنوع است.